زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

مزار سیدابراهیم بن عبدالله محض






ابراهیم بن عبدالله محض، نواده حسن مثنی و یکی از علویانی است که در برابر خلافت عباسی، دست به قیام زدند و سرانجام در نبرد با لشکریان منصور، در منطقه باخمرا به شهادت رسید.
مزارهایی در شهر هاشمیه از توابع استان بابل و شهر رمیثه از توابع استان مثنی در کشور عراق به سیدابراهیم منسوب است اما مزاری که در هاشمیه قرار دارد به واقعیت نزدیکتر است.


۱ - هویت سیدابراهیم



ابراهیم بن عبدالله، معروف به قتیل باخَمرا (۹۷-۱۴۵ق/۷۱۶-۷۶۲م)، پسر عبدالله محض و نواده حسن مثنی (حسن بن حسن‌ بن علی‌ بن ابی‌طالب (علیه‌السّلام))، یکی از مشهور‌ترین علویانی است که در اوایل خلافت عباسی، تقریباً همزمان با برادر خود محمد نفس زکیه در برابر منصور عباسی دست به قیام زدند و سرانجام در نبرد با لشکریان منصور، در منطقه باخمرا به شهادت رسید.

۲ - مزارهای منسوب



مزارهای متعددی به این امامزاده منسوب است.

۲.۱ - شهر هاشمیه


زیارتگاهی، در منطقه‌ هاشمیه، کنار «تل المیل»، نزدیک «قنطره جدیده» قرار دارد و به ابراهیم، فرزند عبدالله محض و برادر محمد نفس زکیه، منسوب است.
هاشمیه، شهرستانی است در استان بابل عراق، که نخستین پایتخت عباسیان بوده است. ‌این شهر در ۲۸ کیلومتری جنوب شهر حله بر کناره غربی رود فرات قرار دارد و مدفن ده‌ها نفر از سادات جلیل‌القدر بنی‌الحسن (علیه‌السّلام) است، که توسط منصور و سفاح عباسی به شهادت رسیده‌اند.

۲.۲ - شهر رمیثه


زیارتگاهی در ده کیلومتری خارج شهر رمیثه، در منطقه‌ای با عنوان بنی‌عارض، واقع شده است که به ابراهیم بن عبدالله محض، انتساب دارد، البته صحت آن، بین مورخان مورد تردید است، زیرا محل شهادت ابراهیم، در باخمری است و طبق قول مشهور، این روستا باید اطراف کوفه باشد و اینک، مزاری در‌ هاشمیه حله، به او منسوب است.
به هرحال، این احتمال که در این بقعه، یکی دیگر از علویان یا مقام سیدابراهیم شهید باخمری باشد، بعید نیست، به ویژه آنکه در شهر الحمزه، دو کیلومتری خارج از آن، مرقد دیگری با همین نام و نیز در منطقه بنی‌عارض، خارج شهر رمیثه، مرقد دیگری به نام ابراهیم بن عبدالله محض، وجود دارد
[۱] عامری، ثامر عبدالحسن، المراقد و المزارات فی العراق، صص۳۲ - ۳۳.
که اثبات هرکدام، نفی دیگری را دارد، اما خوشبینانه‌ترین حالت آن است که تمام این مراقد، مقام‌ها و قدم‌گاه‌های ابراهیم شهید باخمری است که اهالی، در گذشته، به سبب قیام پرشور این سید حسنی، ساخته‌اند.

۳ - پانویس


 
۱. عامری، ثامر عبدالحسن، المراقد و المزارات فی العراق، صص۳۲ - ۳۳.


۴ - منبع



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، مقاله «مزار سیدابراهیم بن عبدالله محض»، ج۲، ص۱۳۶.    
زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، برگرفته از مقاله «مزار سیدابراهیم بن عبدالله محض»، ج۲، ص۳۳۶.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.